PIGMENTATIE

Pigmentvlekken (hyperpigmentatie) hiermee krijgt meer dan 90% van de bevolking te maken. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat pigmentvlekken ervoor kunnen zorgen dat je er wel tot 12 jaar ouder uitziet. Genoeg redenen om ervoor te gaan zorgen dat je zo min mogelijk pigmentvlekken krijgt.

Het ontstaan van pigment

Het pigmentatieproces speelt zich af in de opperhuid die uit 5 lagen bestaat. Onder invloed van bepaalde factoren zoals UV-straling worden pigmentcellen in de onderste laag van de opperhuid gestimuleerd om pigment aan te maken. Hierdoor worden pigmentkorrels gevormd die pakketjes pigment (melanosomen) vormen.

Deze pigment pakketjes worden via de uitlopers van de cellen naar de bovenliggende huidcellen verspreid. Hierdoor krijgt de huid zijn kleur. Pigment is een natuurlijk beschermingsmechanisme om ons te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Pigmentkorrels fungeren als een parasol boven ons DNA om ons DNA te beschermen. Een bruine kleur is niet per se een gezond kleurtje maar een beschermingsreactie van het lichaam. Hoe ouder je bent, hoe trager je cellen zich vernieuwen. Dit verklaart waarom oudere mensen langer hun bruine kleur behouden.

Als pigmentcellen teveel gestimuleerd worden om pigment aan te maken, raakt het pigmentatieproces verstoord. Deze verstoring leidt tot overlappingen van pigmentophopingen aan de uiteinden van de pigmentcellen. Overlappingen zorgen voor een dubbele hoeveelheid pigment, waardoor hyperpigmentatie (pigmentvlekken) en een ongelijkmatige teint ontstaan.

Een donkere huid bevat meer pigment dan een blanke huid. Maar wist je dat het aantal pigmentcellen ondanks het kleurverschil in beide huidtypen gelijk is? Een huidskleur wordt niet bepaald door het aantal pigmentcellen maar door de activiteit van deze cellen en de hoeveelheid en grootte van melanosomen (pigmentpakketjes). Een donkere huid meer meer melanosomen die bovendien actiever zijn dan een blanke huid. Daarnaast zijn de melanosomen van een donkere huid groter dan die van een blanke huid. Deze verschillen verklaren waarom melanosomen bij een donkere huid het huidoppervlak bereiken en bij een blanke huid niet.

Oorzaak door overmatige blootstelling aan UV-stralen door o.a. verbranden, niet goed insmeren, parfum in producten

  • ziet eruit als ouderdomsvlekken, verkleuringen en ongelijkmatige kleur

Oorzaak door ontstekingsreacties zoals wondjes, acne, littekens

  • zien eruit als rode of bruine vlekjes die ontstaan zijn door huidbeschadigingen waaronder wondjes of acne

Oorzaak door hormonale invloeden zoals zwangerschap en anticonceptiepil

  • ziet eruit als donkere verkleuringen voornamelijk op voorhoofd, wangen, neus en rond de kin

Oorzaak door stress, medicatie en chemicaliën

  • ziet eruit als ongelijkmatige kleur vaak zichtbaar rond de slapen, kaaklijn of boven de wenkbrauwen

Pigmentvlekken zijn moeilijk te behandelen. Het ligt eraan hoe diep ze in de huid zitten. Des te dieper in de huid, des te moeilijker ze te behandelen zijn. Voor het behandelen van pigmentvlekken zijn diverse methodes waaronder peelingen en microdermabrasie.

Als je pigmentvlekken gaat behandelen is het belangrijk om jouw huid elke dag te beschermen met een SPF50 om het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken terug te dringen. De zon is een grote veroorzaker van pigmentvlekken, huidkanker en huidveroudering. Blijf zoveel mogelijk uit de zon en bescherm je tijdens het zonnebaden met een SPF50.